zaterdag 21 maart 2015

Bob Polak – Bij de dood van Willem Frederik Hermans (1921-1995)



Bob Polak is bekend van vele publicaties over Hermans, waaronder het Hermans-magazine. Het lag voor de hand dat hij bij de dood van Hermans dit boekje schreef/samenstelde.


In het boekje draait het vooral om de reacties vlak na de dood van Hermans. In zijn streven naar volledigheid somt hij zo’n beetje alle bijdragen in kranten en tijdschriften op.

Daarbij schept Bob Polak er behagen in om elke fout in elk artikel te noemen. Het is inderdaad verbijsterend hoeveel er mis kan gaan bij een simpele necrologie: jaartallen, titels van boeken, citaten. Er klopt soms verbazingwekkend weinig van.

Verder is het opvallend hoe mild de mensen zijn die aan het woord komen. Gerard Reve - door Polak G.K. van het Reve genoemd – prees zijn talent, vooral de manier waarop de lezer meteen een verhaal wordt ingesleurd. Kousbroek was echter bitter en Mulisch bleef zuur.

Volgens Polak bleek de televisie opnieuw een log medium. Ik weet niet wat hij hier precies mee bedoelt. Hij vervolgt met de opsomming van de onmiddellijke reacties in de journaals en de uitgebreide aandacht die de televisie de dagen erna aan Hermans besteed.

Uit dit hele boekje, met helaas wat te klein afgedrukte foto’s en krantenberichten, blijkt liefde en bewondering voor het werk van Hermans. Toch vreemd als je weet dat Bob Polak Hermans een boete moest betalen van 25.000 gulden wegens het uitbrengen van twee roofdrukken. Ik kan mij wel voorstellen dat Hermans het geld nodig had. Hij leefde op grote voet. In Parijs betaalde hij – vlak voor zijn verhuizing naar Brussel - 10.000 gulden per maand voor zijn appartement aan de Avenue Niel 86.

2 opmerkingen:

Leo zei

Bob Polak weet ongelooflijk veel van WFH, en is dan ook superkritisch op anderen die iets over WFH publiceren: biograaf Otterspeer heet bij Polak dan ook Etterspoor, net zo flauw of leuk als de grappen van WFH. Meestal heeft Polak wel gelijk hoor. Polak noemde WFH's wereldbeeld inktzwart. Zijn WFH-wandeling speciaal voor de OBA gemaakt in 2012 was een belevenis en geweldig leuk.

Alek Dabrowski zei

Bob Polak is zeker een groot kenner. Ik heb toch een beetje dubbel gevoel bij hem, zie: http://uitgelezenboeken.blogspot.nl/2013/09/dick-baartse-en-bob-polak-red-het-grote.html