zondag 29 december 2013

Marten Toonder – De zonnige kijk


Veel verhalen van Marten Toonder blijven actueel, zoals ‘De Zonnige Kijk', nu herdrukt als crisiseditie. In het voorwoord schrijft Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie (wat is dat?), dat het optimisme (letterlijk een roze bril) waar het in dit verhaal om gaat hem doet denken aan  Rutte’s oproep om allemaal een nieuwe auto te kopen en zo de economie te redden.

Psychologische factoren zijn belangrijk voor de economie. Maar zoals de hoogleraar betoogt, lost een positieve houding niet het probleem van stijgende schulden en dalende koopkracht op. In dit Bommelverhaal  heeft professor Sickbock veel geld nodig voor duistere experimenten. Hij broedt het volgende plan uit. Eerst kleurt hij een stapel stenen met goudverf, dan maakt hij Bommel wijs dat hij goud kan maken. Om hem dit te laten geloven zet hij hem een roze bril op waarmee Bommel alles  zonnig inziet.

Het verhaal doet snel de ronde en Bommel wordt door de burgemeester en door de Bovenste Tien gezien als de redder van de economie. Het goud geeft immers dekking voor het drukken van nieuw geld. Toonder geeft het herstel van de economie plastisch weer. De beurs is oververhit. We zien een tekening van een beursorgel. Stoom wordt afgeblazen, veiligheidskleppen gaan open en de ruimte vult zich met stoomwolken.

Natuurlijk blijkt Bommels goud een luchtbel en de economie stort in. Ambtenaar eerste klasse Dorknoper is onverbiddelijk. Bommel draait op voor de schade en raakt aan de bedelstaf. Dat alles vanwege zijn optimisme, opgewekt door de toverbril. Gelukkig vindt wijsneus Tom Poes een oplossing door de Bovenste Tien de brillen te verkopen. Eind goed, al goed.

Geen opmerkingen: