dinsdag 18 juli 2023

Mathijs Deen – De duiker


 

Na het snelle succes van zijn vorige waddenthriller De Hollander kondigde Mathijs Deen meteen een tweede boek aan in hetzelfde genre. Deen is een veelzijdig auteur. Hij schrijft romans en non-fictie, waarbij hij een speciale interesse heeft in het Waddengebied. De duiker is een zeer geslaagde spannende roman. Ik las het boek in anderhalve dag uit. 

In De Duiker draait het verhaal om een dode duiker die gevonden wordt op een wrak met kostbare lading. Het wrak van de Hanne bevat voor een miljoen aan koper en wordt bij toeval ontdekt. Het blijkt al snel dat de duiker is vermoord. Hij zit geboeid in een merkwaardige houding vast aan de Hanne. De sleutels van zijn boeien hangen op enige afstand, dichtbij genoeg dat hij ze kon zien toen langzaam de lucht opraakte, maar ver genoeg dat hij er met geen mogelijkheid bij kon komen.

 

De rechercheur in dit verhaal is Liewe Cupido, net als in het vorige boek van Deen. Hij is een zwijgzame man, geboren op Texel, maar hij woont al heel lang in Duitsland. De dode duiker heet Jan Matz en blijkt afkomstig van een Deens Waddeneiland. Hij is gescheiden, zijn vrouw en twee zonen wonen in Duitsland. De oudste zoon gaat geregeld met zijn vader mee, die met zijn boot altijd op zoek is naar wrakken in het Waddengebied. Kennelijk heeft hij met het vinden van de Hanne een mooie vondst gedaan. Liewe ziet al snel de complexiteit van de zaak in. Als het om de lading van de Hanne zou gaan, dan is het vreemd dat de moordenaar het lijk daar heeft achtergelaten. Alles wijst op een wraakactie, maar Jan Matz leefde geïsoleerd en had nauwelijks vijanden.

 

De Duiker is een sterk opgezet boek. Er zitten voldoende verschillende personages en verhaallijnen in om het spannend te houden zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Er is een duikersclub met stugge leden, een havenmeester die af en toe een oogje dichtknijpt en de zoon van Jan Matz is nogal gefrustreerd. Eerder heeft hij een jongen afgetuigd. De ouders van deze jongen haten hem. Naast het spannende verhaal zijn vader-zoon verhoudingen een thema in het boek, dat ook speelt bij Liewe Cupido. Dit geeft het boek een extra dimensie. Ik kijk erg uit naar de derde Waddenthriller die er ongetwijfeld aankomt.

Geen opmerkingen: