vrijdag 27 november 2015

Anna Enquist – Hoor de stad


Anna Enquist ken ik vooral van haar romans. ‘De thuiskomst’ en ‘Contrapunt’ zijn mooie boeken. Zij is een veelzijdig talent. Naast schrijver is zij psychoanalyticus en pianiste. Enquist debuteerde in 1991 met poëzie: ‘Soldatenliederen’.

donderdag 26 november 2015

Jan Siebelink – Margje

Jan Siebelink heeft een hoop geschreven voordat hij tien jaar geleden doorbrak met ‘Knielen op een bed violen’. Daarna verkochten zijn eerdere boeken een stuk beter. Ik vind niet al zijn werk even goed, maar zijn bestseller heb ik met veel plezier gelezen. Het boek draait om zijn godsdienstwaanzinnige vader. ‘Margje’ gaat over de moeder.

woensdag 25 november 2015

Onno Blom – De conversationalist


Theo Sontrop was een bekende uitgever in het genre Martin Ros en Geert van Oorschot. Hij leeft thans teruggetrokken op Vlieland, tussen enorme stapels boeken. Hij is uitgeamsterdamd. In het schrijven van een autobiografie heeft hij geen zin.

dinsdag 24 november 2015

Koos van Zomeren – Alles is begonnen


Koos van Zomeren heeft een enorm oeuvre. Hij debuteerde in 1965 als dichter en schreef daarna een aantal romans. Begin jaren zeventig werkte hij voor het Vrije Volk en was hij actief binnen de extreem-linkse politieke beweging. Eind jaren zeventig publiceerde hij een aantal thrillers en was hij verslaggever bij minder linkse media.

vrijdag 20 november 2015

Peter Buwalda – Suzy vindt van niet


Na het lezen van de recente bundel van Buwalda onder de titel ‘Van mij valt niks te leren’, bestelde ik meteen zijn eerdere bundel stukjes. ‘Suzy vindt van niet’ is meer van hetzelfde en daarmee oké.

dinsdag 17 november 2015

Tania Heimans – Het huis met de leeuwen


Het huis met de leeuwen is een fijn Rotterdams boek. Het gaat over de Rotterdamsche Diergaarde van voor de oorlog en over Corry Kuiper-de Jongh, de vrouw van de directeur. Tania Heimans heeft het boek opgezet als roman, maar je kunt het ook als een geschiedschrijving of een biografie lezen.

zondag 15 november 2015

Heere Heeresma – Zilveruitjes


Zilveruitjes’ werd in 1988 in een zeer beperkte oplage uitgegeven. Ik zocht er al jaren naar en vond het boekje deze week via boekwinkeltjes. De dichtbundel is mooi strak vormgegeven. Volgens Heeresma zelf zijn de verzen allemaal geschreven in één nacht van 8 op 9 mei 1981.

vrijdag 13 november 2015

Nederland leest de mooiste korte verhalen, editie Noord-Holland

Het aardige van de campagne Nederland Leest is dat het cadeau voor bibliotheekleden er is in twaalf edities. De keuze van A.L. Snijders volgt in elke editie op  een aantal ‘provinciale’ verhalen. De Zuid-Hollandse keuze vond ik niet erg origineel, de Noord-Hollandse daarentegen is erg goed.

woensdag 11 november 2015

Bregje Hofstede – De hemel boven Parijs


De hemel boven Parijs is het debuut van deze jonge schrijfster. Zij publiceerde eerder verhalen en essays over onder meer kunst. De hemel boven Parijs werd alom geprezen. Uitgeverij Cossee heeft in deze uitgave voorin twee pagina’s loftuitingen opgenomen, een beetje overdreven.

zondag 8 november 2015

Rotterdam in de wederopbouw


Alweer een fotoboek over Rotterdam. Niet alleen hedendaags Rotterdam is populair, ook het verleden verkoopt goed. Vooroorlogs Rotterdam kreeg lange tijd de meeste fotoboekenaandacht. De laatste tijd doen boeken over de wederopbouw het goed.

L.H. Wiener – De verhalen 1


Sinds kort ben ik een groot liefhebber van het werk van L.H. Wiener. In deel 1 van deze verzameling staan de verhalen die hij schreef tussen 1967 en 1982. Een aantal verhalen kende ik al, de meeste niet. Bijna alles wat L.H. Wiener schrijft is goed. Je leest de eerste pagina van een verhaal en je zit er meteen middenin. Wel moet je bestand zijn tegen zijn misantropie.

donderdag 5 november 2015

James Mauro – Twilight at the world of tomorrow


In de Twilight at the world of tomorrow worden drie verhalen verteld: het verhaal van de New York World’s Fair in 1939/1940, het verhaal over twee politieagenten van de anti-terreur eenheid die de aanslag op 4 juli 1940 op diezelfde tentoonstelling niet overleefden en het verhaal van Albert Einstein, gevlucht voor het Duitse regime.

maandag 2 november 2015

Willem Frederik Hermans – Annum Veritatis

Onder het pseudoniem Pater Anastase Prudhomme S.J. schreef Hermans in 1968 dit genieten boekje van 24 pagina's. Het pamflet is gericht tegen de Katholieke Kerk en tegen de filosoof Delfgauw. Het stuk is nogal gedateerd.