vrijdag 16 februari 2018

Vonne van der Meer – Brood zout wijn

Ik ken Vonne van der Meer van haar verhalen over Vlieland. Ik las de boeken ter plekke in een vakantiehuisje. Naast verhalen schrijft zij romans en toneel. Verhalen van haar hand zijn vertaald en verfilmd. Wat ik van haar ken behoort tot het luchtige genre. Nergens worden haar verhalen pijnlijk of tragisch. Dat geldt eveneens voor de bundel ‘Brood zout wijn’.


Het boek bevat zeven verhalen, waarvan één verhaal een stuk langer is dan de rest. De hoofdpersoon is altijd een wat oudere vrouw die een opmerkelijke beslissing neemt. Opvallend veel verhalen gaan over verhuizen en over afscheid nemen. De verhalen zijn waarschijnlijk een paar jaar geleden geschreven, gezien de moeite die het de personages kost hun huis te verkopen.

Het eerste verhaal is mooi. Het heet ‘Zonder Jozef’ en het is een kerstverhaal. Een vrouw keert terug naar het huis, waar zij jaren met veel plezier heeft gewoond. In de tuin begroef zij een beeldje van Jozef. Dit zou de verkoop van haar huis bevorderen. Zij vergat het uit te graven. Nu is het Kerstmis en mist zij Jozef. Zij gaat erheen, klimt over het tuinhek en gaat graven. Zij wordt door de politie aangehouden en moet een nacht in de cel doorbrengen. Zij ondergaat de opsluiting lijdzaam. Op het bureau viert zij de volgende dag kerst.

De andere korte verhalen zijn allemaal aardig, maar niet verrassend. Het langere verhaal heet ‘Maagdenroof’. Een oudere vrouw, de kinderen zijn de deur uit, haar man is in het buitenland, wordt geïnterviewd door een jonge vrouw. Beiden spreken  vrijuit. Het interview wordt opgenomen. Het is laat geworden en de journaliste blijft slapen. ’s Nachts bedrijven zij de liefde.

De volgende dag hoort zij dat de jonge vrouw in coma ligt vanwege een aanrijding. Heeft zij hier schuld aan? Zij wees de journaliste ’s morgens af toen zij haar ten huwelijk vroeg. Wat volgt zijn allerlei acties van de vrouw om in het reine te komen. Heeft zij spijt? Zij wil de recorder met het ‘bewijsmateriaal’ te pakken krijgen. De journaliste heeft een zwaar christelijke achtergrond. Zijn er dingen gebeurd die niet mogen?

Het gedrag van de vrouw is nogal ongeloofwaardig. Het verhaal kon mij niet overtuigen. Al met al vond ik de bundel, die net genomineerd is voor J.M.A. Biesheuvelprijs, tegenvallen.


1 opmerking:

Leo zei

Snap je recensie. Ik zal ook niet zomaar iedere nieuwe Vonne lezen. Wel heel goed is de Vlieland-trilogie, met Eilandgasten,Avondboot en laatste seizoen. dar is de invalshoek heel origineel ( verhalen over bewoners van een zomerhuisje) en gaat ze ook voorbij de luchtigheid. Als je naar een Waddeneiland gaat, en zeker Vlieland, dan is dit wel een aanrader.Je hebt ook kans Vonne en man WillemJan Otten tegen te komen! (overigens komen wij elkaar tegen bij WoordNacht, 14 april!).