vrijdag 1 maart 2019

Karel Capek – Prenten van Holland


In 1931 was Karel Čapek in Den Haag voor het 9e Internationale PEN-congres. Naar aanleiding hiervan noteerde hij zijn indrukken van Holland. In 2009 verscheen deze vertaling in de Moldaviet-reeks.


PEN International (afkorting voor Poets, Essayists and Novellists) is – ik citeer Wikipedia - een internationale schrijversorganisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting, samenwerking tussen schrijvers overal ter wereld en literatuur als intercultureel bindmiddel. In 1931 waren o.a. aanwezig John Galsworthy, Georges, Duhamel, Thomas Mann, Luigi Pirandello en Jules Romains. Tijdens het congres maakte Čapek tekeningen van de aanwezigen en ook zijn impressies heeft hij met prenten verlevendigd.

De tekst is beetje oubollig, met hier en daar een scherpe opmerking. Nederland ziet hij vooral als een klein en opgeruimd land. De huisjes hebben grote ramen, die altijd schoongelapt zijn en waar voorbijgangers ongestoord door naar binnen kunnen kijken. In Marken en Volendam ziet hij de schade die het toerisme aanricht. Er lijkt niets veranderd.

Om een indruk te geven van zijn observaties geef ik wat citaten. “Die befaamde polders zijn namelijk buitengewoon rechtlijnig; toen de Hollander begon met het zelf erbij maken van land, toen deed hij dit heel menselijk, ofwel langs een liniaal, net zoals wanneer je planken zaagt. Kronkelig is de geschiedenis van de mens; maar rechtlijnig is wat hij maakt.”

“Wat de nationale muziek betreft, die bestaat voornamelijk uit accordeonmuziek. De accordeon is een heel gezond muziekinstrument, want die bevordert in hoge mate de toename van de schouders in de breedte.”


Karel Čapek laat zich uit over de kunst, waarbij hij na wat clichés concludeert: “Zo ontstond, deels door gebrek aan ruimte, deels door toedoen van de reformatie die aardse kleinschalige en burgerlijke Hollandse kunst.” Hij voegt eraan toe dat het een zittende kunst is van bloemen op tafels gevuld met eten en drinken. Potter schilderde de stier van onderaf en Jan Steen zat tussen de dronkenlappen. “Alleen Breughel de Oude keek als het ware vanaf een dak, maar hij was dan ook eigenlijk een Belg.” ‘Prenten van Holland’ is een klein, grappig boekje. De Čapek-liefhebber moet het natuurlijk lezen.

Geen opmerkingen: