maandag 29 september 2014

Shira Keller – M.



Shira Keller was de winnares de van Academica literatuurprijs voor debutanten in 2013. De korte roman M. is mooi opgebouwd. In las het boek in één keer uit. Er staan geen overbodige zinnen in.


Hoofdpersoon Leah is beeldhouwster. Het maken van een zelfportret brengt haar terug in het verleden. In juist gedoseerde fragmenten schetst Keller haar jeugd en haar familie. Cruciaal was haar jeugdliefde Markus Prins, een leraar oude talen.

In de roman lopen diverse verhalen door en over elkaar heen, zoals de relatie tussen de afwezige vader en de neurotische moeder, de joodse grootouders die Leah voor het eerst vertellen over het sprookje van de schone slaapster en haar ontwikkeling als kunstenares.

Centraal is de relatie met M. Zij raakt verliefd op hem en zij zien elkaar een aantal maanden elke dag. Haar hele leven draait om hem. Een vriendin heeft niets in de gaten. Markus is getrouwd en uiteraard loopt het verkeerd af.

Tijd speelt voortdurend rol in het verhaal: Markus draait bijvoorbeeld constant met zijn vingers aan zijn horloge en de kerkklok waarbij zij afspreken geeft altijd dezelfde tijd aan.

De moeder van Leah scheurt obsessief dagelijks een blaadje van de scheurkalender. Misschien dat daarom Leah juist minder gevoelig is voor tijdsbepaling. Zij vraagt zich soms af of een gebeurtenis een paar minuten of een paar uur heeft gebeurd. Sowieso twijfelt zij weleens of de romance met Markus niet één grote fantasie is geweest.

Het leeftijdsverschil dat hun relatie onmogelijk maakt zal voor haar wellicht met de tijd verdwijnen; niet voor Markus. Voor de opdracht voor een zelfportret komt Leah overigens in tijdnood.

Er zijn meer thema’s die op het goede moment in het verhaal terugkeren: de schone slaapster, de rozen van haar vader, spiegels en glasscherven, haar bebloede hand en een trommel waar zij een boodschap in stopt.

Het past allemaal erg goed in elkaar. Misschien is dit wel het enige kritiekpunt: het verhaal is naar mijn smaak iets te geconstrueerd.

Bij mij spookte bij het lezen de vraag door het hoofd: wat ziet zij in deze man? De beschrijvingen die Keller van hem geeft zijn niet altijd even appetijtelijk. Maar door de verhalen uit haar jeugd wordt veel duidelijk. Zelf zegt Leah hierover: “met Markus was ik belangrijk.”

Ik ben erg benieuwd naar de volgende roman van Shira Keller.

Geen opmerkingen: