zondag 12 november 2017

Japke-d. Bouma – Ga lekker zelf in je kracht staan

Japke-d. Bouma schrijft al jaren in de NRC over jeukwoorden en kantoorclichés. Afgelopen donderdag zag ik haar een verhaal houden over hetzelfde onderwerp. Na afloop kregen we dit boekje van haar cadeau. Het is grappig geschreven, maar al deze stukjes achter elkaar lezen is misschien iets teveel van het goede.


Sommige woorden zijn tenenkrommend. Je verbaast je erover dat hoogopgeleide managers deze woorden zonder lachen kunnen uitspreken zoals laaghangend fruit (quick wins, oftewel makkelijk te behalen resultaten) of scrummen. Een manager heet dan een ‘scrum master’ en “heet het begin een ‘kick-off’, werk je niet, maar hou je ‘korte sprints’, heet de baas een ‘product owner’, heeft de klant een ‘user story’ en wordt de vergadering ‘stand-up’ genoemd omdat je erbij moet staan want anders wordt het een gewone vergadering en dat is niet hip.”

En dat is het meestal met dit soort managementwartaal, gewoon oude wijn in nieuwe, hippere zakken. In hetzelfde stukje komen woorden als ‘agile’, ‘post-its’ en ‘scrummuur’ voorbij. Een collega van Bouma merkte op dat dat scrummen gewoon is hoe zij altijd al werken, maar dan maf geformuleerd.

Bij andere onderwerpen is Bouma minder laconiek. Zelfsturende teams en flexplekken vindt zij helemaal niks. Rondsjokken met een rolkoffer en je persoonlijke spullen op zoek naar een werkplek. Een collega van haar noemde flexwerken een hel. “Maar dat klopt niet. Want ik heb de longread van Dante er nog eens op nageslagen, maar in de hel werden de plekken je tenminste nog toebedeeld. In een flexkantoor moet je het helemaal zelf uitzoeken. En je weet nooit waar je terechtkomt.”

Bouma besluit elk onderwerp met een tip: hoe moet het dan wel? Bij het onderwerp brainstormen (werkt niet).”Stop met brainstormen en ga bitterballen bakken, bestel een paar kratten bier en wat kistjes wijn en noem het een vrijdagmiddagborrel.” Over de punt (of stip) op de horizon: “We zetten geen punt op de horizon, maar we gaan gewoon binnen op kantoor aan het werk en spreken af wat we volgend jaar, volgende week of volgende maand bereikt willen hebben.”

Het zijn zinvolle adviezen, maar ik ben bang dat het uitbannen van kantoorclichés een hopeloze onderneming is. Gelukkig maar, want anders zouden we niets meer hebben om over te zeuren. ‘Ga lekker zélf in je kracht staan’ is een leuk weggeefboekje voor de kerst. Geef het vooral aan een collega die managementclichés nog serieus neemt. Ik heb namelijk gemerkt dat je met dit soort stukjes mensen nog wel degelijk de kast op kunt jagen.


Geen opmerkingen: