zondag 7 juni 2020

M.J. Arlidge – Wat jij niet ziet

Begin juni staat het spannende boek extra in de belangstelling vanwege de Spannende Boeken Weken. Hier hoort een geschenk bij. Dit jaar krijgen mensen bij besteding van € 15 aan boeken dit boek van M.J. Arlidge. Hij is een bekende Engelse thrillerauteur. Hij werkte eerst voor de Britse televisie als scenarioschrijver, maar in 2014 debuteerde hij succesvol met Eeny Meeny. De hoofdpersoon inspecteur Helen Grace werd een vast karakter in de serie boeken die volgde.

Wat jij niet ziet is een korte thriller in de stijl van zijn eerdere boeken. Wat ontbreekt is de politie-inspecteur die de zaak onderzoekt. Het verhaal draait om Emma Forbes, een jonge blinde vrouw die een relatie begint met een getraumatiseerde ex-militair. Hij heeft een litteken in zijn gezicht. Dit is toevallig ook hét uiterlijke kenmerk van een psychopaat die Manchester onveilig maakt. Hij breekt in bij willekeurige mensen en mishandelt hen op wrede wijze. De spanning in dit verhaal zit natuurlijk in de vraag of de nieuwe vriend van Emma de serie-misdadiger is.

Ik lees af en toe een politiethriller. Meestal vind ik het verhaal wat simpel of de ontknoping te flauw. En over het algemeen zijn thrillers nogal slecht geschreven. Ik weet dat dit vooroordelen zijn en laat mij graag overtuigen met leestips.

De spanning in Wat jij niet ziet zit voor mij minder in de vraag wie het gedaan heeft dan in het gegeven dat de hoofdpersoon blind is. Hoe verloopt haar dagelijkse leven en hoe verschilt haar wereld van die van de zienden? Binnen de context van een misdaadverhaal kun je hier heel veel mee. Jammer dat een aantal dingen die M.J. Arlidge in het verhaal stopt - ik zal geen voorbeelden noemen, mocht je dit boek nog willen lezen - je al van ver ziet aankomen. Vreemd is dat toch. Een schrijver werkt enige tijd aan een verhaal. Hij schept een blinde hoofdpersoon met een reden, maar slaagt er niet in hier iets origineels mee te doen, jammer. Storend zijn bovendien de foutjes, zoals Emma die op haar telefoon kijkt.

5 opmerkingen:

erikschrijft zei

Hoi Alex, ik zie als ik jouw blog bekijk dat er geen index van gelezen boeken is. Misschien is het een idee om een index te maken naar auteur en titel. Het is voor mij als lezer van jouw blog dan makkelijk om besprekingen op te zoeken van schrijvers waar ik meer over wil weten. Ik vind dat je mooie stukken schrijft en denk dat het maken van een index een grote winst zou zijn voor het gebruik van je pagina. Groetjes, Erik

Alek Dabrowski zei

Ha Erik, ik gebruik meestal trefwoorden. Schrijvers waarvan ik meer dan vijf boeken (ongeveer) gelezen heb krijgen een eigen trefwoord. Maar een index is wat anders, begrijp ik.

erikschrijft zei

Hoi Alek, het verbaast mij dat jij als veellezer niet precies weet wat een index is. Een index is een lijst (meestal op alfabetische volgorde, maar het kan ook op chronologische volgorde), waarop iedere schrijver of titel van een boek staat, zodat je makkelijk kunt zoeken op een schrijver of titel waarin je geïnteresseerd bent. Je kunt natuurlijk ook de zoekfunctie op je blog gebruiken, maar dan weet je van te voren niet of je ook een resultaat krijgt. Voor een voorbeeld van een index kun je op mijn blog: erikleest.blogspot.nl kijken onder de kopjes fictie en non-fictie, maar ook onder de kopjes dvd's, restaurants en recepten. Het nadeel van een index is dat het vrij veel tijd kost om er een te maken, het is dus het het handigst als je dat doet gelijk met het schrijven van je stukje. Op blogspot moet je de index helaas handmatig toevoegen. Hartelijke groeten, Erik

Alek Dabrowski zei

Hoi Erik,
Ik bedoel de index in blogger. Ik wist niet dat dat een aparte functie of gadget was. Ik heb er vaker over gedacht het anders in te delen, zelfs bezig geweest met een andere webomgeving (maar exporteren vanuit blogger bleek lastig). Mijn ideaal zou zijn om per groot onderwerp een introductie te schrijven, bijvoorbeeld over Tsjechische of Scandinavische literatuur. En daaronder dan een overzicht van schrijvers of onderwerpen waarop je kunt doorklikken. Maar de vraag is voor wie je het doet. Wordt het gebruikt door je lezers? En hoeveel tijd ben je eraan kwijt. En daarbij, ik zie dat de meeste lezers via google op mijn blog terecht komen.
Nu wordt een groot deel al afgedekt met trefwoorden: iemand komt bij toeval op een stukje over een Tsjechisch boek terecht en kan van daaruit doorklikken naar alle besprekingen van Tsjechische literatuur. Wel wil ik het blok Nederlandse literatuur verder opknippen, het zijn er meer dan 250. Misschien per decennium of meer schrijvers een apart trefwoord geven. Niet allemaal want het zijn er nogal wat. Maar natuurlijk alleen als ik er ooit de tijd voor heb. ☺

erikschrijft zei

Hoi Alek, ik herken je probleem. Ik heb op mijn blog een kopje gemaakt met als titel favoriete boeken. Daarin staan onderverdeeld in 11 categorieën, plus onderverdeeld in jaren lijstjes van die boeken die mij het meeste plezier hebben gegeven en die ik daarom ook aan andere lezers met soortgelijke leesvoorkeuren wil aanbevelen. Mijn ideaal is om ook ooit voor alle 11 categorieën een soort van inleiding te schrijven. Maar je hebt gelijk, voor wie doe je dat? Ik weet niet hoe andere mensen blogs lezen, maar ik ben toch vooral op zoek naar mogelijk interessante boeken om te lezen. Het is prettig als blogs goed geschreven zijn (zoals dat van jou bijvoorbeeld zeker is), maar het gaat mij toch in de eerste plaats om de leestips (of filmtips bij filmblogs). Groetjes, Erik