woensdag 21 mei 2014

Willem Frederik Hermans – Cascaden en riolen


Tijdens Hermans’ leven zijn er talloze kleine boekjes van hem uitgebracht. Ik verzamel deze uitgaven. Cascaden en riolen is een Nieuwjaarscadeautje van De Bezige Bij uit 1986. De tekst is uit 1943.


Cascaden en riolen is een surrealistisch verhaal. Freia bezoekt een magiër in een merkwaardig huis. Aan de buitenkant is het veel kleiner dan aan de binnenkant. Zij wil haar toekomst weten en moet kiezen welke handschoen zij zal aantrekken. In het huis, dat veel weg heeft van het voorportaal van de hel, zwerven merkwaardige types rond.

En vrouw steekt plotseling een hand in Freia’s bloeze en streelt haar linkerborst. Zij legt uit dat de dolenden in het huis de verkeerde handschoen gekozen hebben.  Zij trekt haar op schoot en zegt: ”De toekomst, mijn kind, de toekomst is een tijdelijke mode, waaraan men zich levenslang vastlegt, zodat men, ouder geworden, belachelijk en nutteloos is als de hoeden die gedragen werden in je jeugd.”

Freia maakt geen keuze en haar wordt voorspeld dat er en man in haar leven zal komen met ontzaglijk veel verdriet om hem heen.

Cascaden en riolen is mooie uitgave van een aardig jeugdwerk van Hermans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten