woensdag 7 mei 2014

Olaf Olafsson – De nacht in


Kristjan is butler bij de steenrijke krantenmagnaat Hearst, bijgenaamd de Chief. Kristjan is een perfecte knecht en werkt al 20 jaar voor zijn baas. Hij heeft een geheim, maar met de Chief praat hij nooit over zijn verleden. Hij doet gewoon zijn werk.


In ‘De nacht in’ wordt het verleden van Kristjan langzaam onthuld. Het verhaal speelt in de jaren 30 van de 20ste eeuw. Hearst woont in een afgelegen kasteel. Hij heeft een vriendin die alcoholist is. Hij stelt strenge huisregels op, maar houdt ook grote feesten in zijn kasteel.

De terugblikken op het leven van Kristjan reiken decennia terug. Als half-student in Kopenhagen ontmoet hij de zijn toekomstige vrouw. Elisabet is IJslandse.  Na hun huwelijk werkt Kristjan in de onderneming  van zijn schoonvader. Na diens dood neemt hij de zaak over en is veel in het buitenland.

In New York ontmoet hij de vrouw van zijn leven, de getrouwde Klara. Hij verlaat Elisabet en laat haar achter met vier kinderen. Klara’s leven blijkt later net zozeer op leugens gebouwd te zijn als het zijne.

Olafsson vertelt dit redelijk spannende verhaal in etappes. Hij schakelt tussen heden en verleden en wisselt van perspectief. We volgen de ene keer Kristjan, dan zijn vrouw of zijn zoon. De overgangen zijn vloeiend en nergens raak je de draad kwijt. Het geheel is goed, maar niet verrassend.

In  het kasteel van de Chief lopen de spanningen op. De zaken van Hearst gaan slecht, maar hij is er blind voor. De alcoholiste raakt steeds verder het spoor bijster en een bosbrand haalt Kristjan plotseling uit de anonimiteit.

Zowel de Chief als Kristjan begrijpen dat hun levens van ontkenning en bedrog aan elkaar hangen. Op de laatste pagina zegt de Chief tegen hem: “We moeten allemaal blijven geloven dat we fatsoenlijke mensen zijn.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten