maandag 26 mei 2014

Fleur van der Laan – Zeevrouw


Het derde en meest recente boek van Fleur van der Laan uit 2013 gaat net als haar twee eerdere boeken over het zeeleven van een vrouw tussen de zeemannen. De titel ligt dan voor de hand.


Hoofdpersoon is wederom Roos van Straaten. Zeevrouw is opgedeeld in tweeën. Het eerste deel gaat over een reis vanaf Australië op de Proxima Centauri. Van der Laan beschrijft het dagelijkse leven met oog voor absurde en gevaarlijke situaties. Er zijn weer Russen aan boord en Kapitein Zinck is verliefd op Roos.  En wie eigenlijk niet?

Roos laat het zich welgevallen en komt altijd weer in bijzondere situaties terecht. Roos probeert als zij de kans krijgt van boord te gaan. Het liefst zoekt zij ongure kroegjes of nachtclubs op. Is er water in de buurt dan moet er een duik worden genomen. Zelfs midden op zee kan zij geen weerstand bieden aan het water. Wel is het nodig dat kapitein Zinck de zwemmers tijdens het oceaanzwemmen met een revolver volgt. Dit om de haaien op afstand te houden.

Roos is af en toe wat naïef. Zo raakt zij nogal dom haar paspoort kwijt als zij op een verlaten strand een douche neemt. De verliefde kapitein natuurlijk boos, hoop toestanden. Smerige anekdotes ontbreken  evenmin in ‘Zeevrouw’. Durai wil graag boegroes hebben. Hij denkt dat Roos dit interessant vindt. Boegroes zijn kunststof balletjes onder de huid van de penis. Uitgebreid wordt de operatie beschreven: de kok, de priem, het gegil en de whisky. Na afloop veronderstelt Durai dat Roos wel benieuwd zal zijn hoe dat voelt. Maar Ari waarschuwt dat hij een week niets met zijn plassertje mag doen.

Dit eerste deel is grappig, maar een strakke opbouw of ontknoping ontbreekt. In deel twee is dit anders. Roos werkt nu op een plezierjacht van een rijke sjeik. De tegenstelling tussen bemanning en de sjeik met gevolg is groot. Roos is vooral aangenomen omdat zij een zeehond heeft. De Husky Boris wordt geacht te spelen met de witte poedel van de Sjeik. Dit gaat gelukkig goed.

De verhalen over zeemanshumor, zuipwedstrijden, riskante situaties en ongelukken rijgen zich aaneen. Ook hier is een deel van de bemanning verliefd op Roos. Het is duidelijk dat zij een keuze moet maken.  Deze leidt tot de vervulling van een grote wens van Roos.

Het plezierjacht wordt vervoerd op de Pleasure Craft Carrier om aanwezig te zijn bij een show in het skicentrum van Dubai. De zwangere Roos vaart mee langs de Somalische kust. Waar voor gevreesd wordt gebeurt, piraten! De afloop laat ik in het midden. Wel vond ik het vreemd dat Roos tijdens haar ontvoering in staat bleek te zijn haar dagboek mee te nemen.

Dit derde zeeboek van Fleur van der Laan geeft net als haar eerdere boeken wat je ervan verwacht: mooie zeeverhalen van een stoere vrouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten