zondag 18 mei 2014

Sasha Grey – Het Juliette genootschap


Catherine is een filmstudente. Zij heeft een vriend Jack, die haar te weinig aandacht schenkt. Catherine heeft een levendige seksuele fantasie, waarmee ze niet bij Jack moet aankomen. Jack is vooral bezig met de campagne van Bob, een politicus die het helemaal gaat maken.


Catherine ontmoet op de filmacademie medestudente Anna. Met haar kan zij haar fantasie laten gaan. Anna neemt haar mee naar plekken waarvan zij eerder gedroomd heeft. Zij komt tot de ontdekking dat macht/geweld en seks twee kanten van dezelfde medaille zijn. Dit wordt nogal expliciet verteld door Sasha Grey, zelf ex-pornoster.

Anna en Catherine ontmoeten via een zekere Bundy bizarre figuren op hun zoektocht. Zij komen terecht in een duistere club. De eigenaar, Kubrick geheten, is rond als een ballon en heeft een lange sneeuwwitte baard. Op zijn naakte borst staat het woord ‘sadist’ gekerfd. Na een introductie geeft hij de dames nog een waarschuwing mee: “blijft uit de buurt van de dwerg.”

Uiteindelijk maken zij kennis met waar de titel van het boek naar verwijst: Het Juliette genootschap. Dit is een exclusieve en eeuwenoude club van de rijken en machtigen der aarde. In beslotenheid botvieren zij hun perverse lusten. Anna wil er deel van uitmaken.

Catherine is terughoudender dan haar vriendin. Als Bundy wordt gezocht omdat er meisjes uit zijn kring zelfmoord hebben gepleegd maakt Catherine zich echt zorgen. Anna is ook verdwenen. Zij gaat op zoek. Bij een feestje van het genootschap ontdekt zij dat haar vriendin niet meer leeft. Ik zag al van heel ver aankomen dat de moordenaar niemand minder is dan Bob, de brave politicus. Macht en seks zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden.

Naast deze redelijke slappe verhaallijn met veel verwijzingen naar beroemde films is Het Juliette genootschap ook een vertoog over  politiek, macht en seks. “Het spel der liefde is een van de oudste bedotterijen die er bestaat. Een balletje-balletjespel. Kijk hoe de bekertjes heen en weer schuiven en raad onder welk bekertje zich een perfect man bevindt. Als je dat spel speelt, verlies je. Altijd. Dat weet je van tevoren.” Voor een perfecte man bestaat een betere omschrijving zegt Catherine: psychopaat!

Catherine keert tenslotte terug bij haar man, die een mooie baan krijgt van Bob. Zij heeft een geheim, maar niemand is erbij gebaat dat dit openbaar wordt. “Dat is de ware aard van macht. De occulte aard van macht. Hij is onzichtbaar. En daarom blijft het Juliette genootschap bestaan.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten