maandag 19 december 2016

Nico Keuning – De Hitlertafel

Nico Keuning is de biograaf van Bob den Uyl. Hij schreef regelmatig voor het sinds 2015 helaas niet meer verschenen Bobschrift. Deze uitgave uit 2012 bevat drie verhalen waarin hij verslag doet van zijn reizen naar Duitsland in de voetsporen van Bob den Uyl. Het titelverhaal verscheen eerder in een Bobschrift. 

Nico Keuning reist naar Nürnberg. In een krantenarchief vindt hij met enige hulp een snippertje bewijs dat Bob den Uyl hier inderdaad heeft deelgenomen aan een Wochenseminar op 5 en 6 mei 1984. “Er moet meer zijn”. Maar er is niet meer.

In Wiesensteig gaat de Keuning verder met zijn Bob den Uyl-Forschung. In 1936 logeerde Bob den Uyl hier enige weken bij zijn grootvader. Het was het geboortedorp van zijn moeder. In 1982 bezocht hij het dorpje om herinneringen terug te vinden, tevergeefs. De onderneming van Keuning lijkt nog kanslozer. Hij vindt echter een nicht van Bob den Uyl. Het demente oudje kan zich niets meer herinneren.

Maar deze reis gehoorzaamt aan de eerste wet van Bob den Uyl - je vindt niet wat je zoekt, maar alleen dat wat je niet zoekt - wanneer de stadschroniqueur zich aandient. “We willen verhalen horen over de moeder van Bob den Uyl, maar zitten te luisteren naar het oorlogsverleden van een man die pas sinds 1950 in Wiesensteig woont.”

Het eerder verschenen titelverhaal vormt het hoogtepunt in dit fraaie uitgegeven boekje. In een restaurant in München vindt Keuning de Hitlertafel terug. Het is de achtpersoonstafel waaraan de Führer regelmatig aanzat. Het personeel vertelde Bob den Uyl dat de tafel is doorgezaagd, wat beter was voor de klandizie. Keuning doorziet later dat dit verhaal grotendeels aan de fantasie van zijn idool is ontsproten. Een mooi verhaal.

De oplage van ‘De Hitlertafel’ bedraagt 75 exemplaren. Ik bezit nummer 64. Het kan toegevoegd worden aan de nog altijd incomplete Bob den Uyl verzameling.

2 opmerkingen: