woensdag 11 november 2015

Bregje Hofstede – De hemel boven Parijs


‘De hemel boven Parijs’ is het debuut van deze jonge schrijfster. Zij publiceerde eerder verhalen en essays over o.a. kunst. ‘De hemel boven Parijs’ werd alom geprezen. Uitgeverij Cossee heeft in deze uitgave voorin twee pagina’s loftuitingen opgenomen, een beetje overdreven.


In het boek wordt een half-gemankeerd liefdesverhaal beschreven. Fie is student kunstgeschiedenis. Zij studeert tijdelijk in Parijs en woont in het huis van een kennis van haar moeder, Paul. Fie volgt college bij Oliver: een collega van Paul. Oliver is professor, vijftiger, is bijna twee meter lang en speelt rugby. Hij heeft een relatie maar woont niet samen.

Wanneer Oliver Fie voor het eerst ziet, ziet hij ogenblikkelijk zijn jeugdliefde Mathilde voor zich. De gelijkenis is te treffend. Door de ontmoeting denkt hij veel terug aan Mathilde, tot irritatie van zijn vriendin.

Hij neemt zich één ding voor: uit de buurt blijven van Fie. Het lot beslist anders. Paul vraagt hem juist een beetje voor Fie te zorgen.

Langzaam wordt Oliver - tegen zijn wil in - het leven van Fie ingezogen. Eerst helpt hij haar met een essay, wanneer Fie het niet meer uithoudt in het huis van Paul en zijn vrouw zorgt hij voor een appartement voor haar. Het feit dat Fie een vriend krijgt brengt geen verandering in hun onderlinge betrekking.

Heel knap beschrijft Hofstede de spanning die in dit liefdesverhaal zit: Oliver probeert afstand tot Fie te bewaren, maar de  omstandigheden jagen hem naar haar toe. Wat hij precies wil spreekt hij niet uit. Meer en meer spiegelt zijn jeugdliefde Mathilde zich in Fie.

Hoe de zaken uit de hand lopen laat ik in het midden. De verhoudingen tussen Oliver, zijn vriendin en Fie, en haar vriend, draaien uit op een mooie climax, die verrassender uitpakt dan je verwacht.

Het debuut van Bregje Hofstede is meer dan geslaagd. Ik las het boek in één dag uit. Haar taalgebruik is helder. Zij gebruikt veel dialoog en bouwt het verhaal op door regelmatig van perspectief te wisselen tussen Fie en Oliver en tussen heden en verleden. Van deze een schrijfster gaan we zeker meer horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten