zondag 15 november 2015

Heere Heeresma – Zilveruitjes


Zilveruitjes’ werd in 1988 in een zeer beperkte oplage uitgegeven. Ik zocht er al jaren naar en vond het boekje deze week via boekwinkeltjes. De dichtbundel is mooi strak vormgegeven. Volgens Heeresma zelf zijn de verzen allemaal geschreven in één nacht van 8 op 9 mei 1981.


In het prachtige voorwoord doet hij verslag van deze bloedhete nacht. Hij bevindt zich in een sterrenhotel in het Noord-Spaanse Santander. Plotseling barst er een onweer los.

“En ondertussen, terwijl de dikke tapijten op de karpetvloer zich verzadigden aan de met bakken naar binnenkomende regen, de fauteuil zich volzoog met vocht, mijn naakte body drijfnat werd terwijl achter een van de deuren in meerdere talen een ‘Het lekt! Het lekt!’ te horen was, joeg ik het ene na het andere gedicht uit de oost-duitse Erika.”

Zijn gedichten noemt Heeresma: “Gekartelde verzen met iets roestigs vanbinnen en kantige flanken.” Zijn stijl is verheven bijbels en jolig humoristisch tegelijktijdig. Een vreemde combinatie, dit niet altijd goed uitpakt. Maar los van de inhoud is het een leuk boekje om te hebben. Eén niet representatief gedicht eruit:

Jij die de hoge schoen, met stalen hak en veter
omhoog laat fluiten, om don’drend neer te laten komen.
Wacht! Wacht! ‘t Is immers beter

Niet slechts in dromen hand’lend op te treden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten