vrijdag 9 oktober 2015

Groot Graaf Boek

Deze week werd het ‘Groot Graaf Boek’ ten doop gehouden in Bibliotheek Rotterdam. Het kinderboek is geschreven door Hans Post en geïllustreerd door Marjolein Haspels en Zohra Noordam.


Het is een echt Rotterdams boek: twee kinderen – Fiep en Mees  - graven stiekem in de bouwput van de Markthal en doen allerlei ontdekkingen. Het leuke is dat het zowel een verhaal is als een boek waarin je van alles te weten kunt komen.

Al gravend stuiten de twee eerst op afval, laten komen de diertjes: pissebedden, duizendpoten en de pratende mol Reza, die hen verder de diepte in leidt. Van alle gevonden voorwerpen zie je een afbeelding in het boek, met daarbij een toelichting en de plek waar het in werkelijkheid is gevonden is, zoals een oud fluitje: datering 1500-1600, vindplaats Markthal.

Een dieptemeter geeft op een grappige manier per pagina aan waar we zitten: op 20 meter diepte vinden we de botten van uitgestorven dieren. Zo leer je al lezend over de geschiedenis van Rotterdam, over archeologie, prehistorie en - wanneer Mees en Fiep echt oneindig diep afdalen - geologie en China-kunde!

Ergens in het verhaal beginnen droom en werkelijkheid door elkaar te lopen. De kinderen ontwaren uiteindelijk licht aan het eind van de tunnel. Zij zien een panda en horen krekels. De reis heeft hen vermoeid. Zij vallen in slaap tegen een boom.

De volgende dag ontwaken zij thuis. Was alles dan gedroomd? En wat zijn dat dan voor oude Chinese munten die zij in hun zakken vinden? En wat doet die mol daar naast de Markthal met dat fluitje?

Het ‘Groot Graaf Boek’ is een leerzaam en mooi vormgegeven kinderboek, maar volwassenen mogen het ook lezen. Een ideaal souvenir na een bezoek aan de Markthal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten