zaterdag 10 oktober 2015

Leon Verdonschot – Alles van elkaar


Leon Verdonschot is een bekende Nederlander. Misschien is dat de reden dat ik hem slechts vaag kende van naam. ‘Alles van elkaar’ is zijn eerste roman.


Het boek draait om drie vrienden, Martin, Ramon en de verteller. Zij gaan een weekje naar Thailand. De aanleiding is Robert Tepper te zien, een afgeleide held uit hun jeugd. Hij zong het nummer ‘No easy way out’ in één van de Rocky-films.

Het is een absurde aanleiding om naar Thailand te gaan. De reis is gedoemd te mislukken. De wat serieuze Ramon is net van kanker genezen verklaard en Martin krijgt vlak voor de reis ruzie met zijn vriendin. Het boek begint met: “Ze weet het…Ze weet alles. Ze heeft mijn mails gelezen.” Beiden zouden liever thuis zijn gebleven.

Door de beginzinnen wordt de lezer meteen het verhaal in getrokken. Sowieso spat het schrijfplezier van de pagina’s af. De stijl van Verdonschot is strak en direct. Scenes uit Thailand wisselt hij af met herinneringen aan het van seks doortrokken leven van Martin en de verteller. Steeds beter begrijp je waarom de vriendin van Martin niet blij is met wat er in de mails van Martin te lezen staat.

De twee vrienden verlegden steeds hun grenzen bij hun veelvuldige hoerenbezoeken. Ramon wist hier niets van. “Toen ook Martin was afgedaald  naar de peilloze diepte van mijn seksuele moraal gingen we een nieuwe fase van onze vriendschap in. Nu we een nieuw geheim deelden werd de vriendschap dieper, avontuurlijker, hechter; gestut door het gedeelde genot van betaalde seks.”

Met het opbouwen van een langdurige relatie hebben de twee meer moeite. De verteller blikt hierop terug. Soms is het duidelijk waarom een relatie mislukt. Niet altijd. “Dus de liefde van je leven kan zomaar uit je handen glijden, en wat daar voor nodig is aan langlopende oorzaken: niets.”

Hij relativeert menselijke relaties, zowel seksuele als vriendschappelijke. In de weinige gesprekken die hij met zijn vader had, vertelde deze hem het al. “Alle vriendschappen gaan over. En altijd door een vrouw.”

In Thailand loopt alles mis. Ramon zit tussen de twee anderen in. Hij hoort voor het eerst van hun seksuele uitspattingen, maar oordeelt niet en kiest geen partij. Het stadion waar Tepper optreedt is gevuld met een handjevol toeristen. Zijn enige hit verwerkt hij in een medley. De drie zijn verbijsterd en Manon zoekt later ruzie met de zanger zelf.

Wat op pagina 24 wordt gezegd voltrekt zich aan het eind van dit mooie en aantrekkelijk vormgegeven boek over vriendschap. “Hij was mijn beste vriend, al sinds mijn zesde. Onze vriendschap duurde dertig jaar. Het ineenstorten ervan nog geen week.”

Op 14 november is Verdonschot te zien op het Lezersfeest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten