zaterdag 24 oktober 2015

Katten van de straat

De stichting Zwerfkatten Rijnmond bestaat 12½ jaar. De vele vrijwilligers (80!) en 5 parttime medewerkers zetten zich in voor katten die om de een of andere reden op straat zijn beland.


Echte zwerfkatten worden gevangen, onvruchtbaar gemaakt, van vlooien bevrijd en ingeënt om vervolgens teruggezet te worden. Jonge zwerfkatjes komen eerst bij gastgezinnen terecht om ze als huiskat op te voeden. Voor deze jonkies wordt daarna een plek gevonden. Weggelopen katten worden snel teruggebracht bij de baasjes, mits gechipt!

De stichting  is actief in de wijde omgeving van Rotterdam en heeft in 12½ jaar meer dan 17.000 zwerfkatten opgevangen, waarvan 5.000 zwerfkittens. Dit is mede mogelijk door de 1.100 donateurs van de stichting.

Zit ik hier een promotiepraatje te houden? Jawel! Maar er is vanwege het 12½ jarig bestaan ook een heel leuk boekje uitgebracht. Voor de professionele nieuwsbrief van de stichting tekent Carla van der Marel al jarenlang de grappige strip met Koos en Smoos in de hoofdrol. Uiteraard zijn dit twee zwerfkatten. Koos is een dikke rode kater, Smoos is een slank wit wijfje.

In ‘Katten van de straat’ staan al haar strips gebundeld. Op de ene pagina is informatie over zwerfkatten te lezen, op de tegenoverliggende pagina staat een stripverhaal. Koos en Smoos becommentariëren de actualiteit, maar vooral elkaar. Van nieuwbouw gruwen de twee: geen kelders om in weg te kruipen en veel te aangeharkt. Ook het opknappen van Vogelaarwijken is niks voor Koos en Smoos.

Vuilniszakken vinden zij veel fijner dan die ondergrondse vuilcontainers. Lekker een zak openscheuren om wat te snaaien. Helaas, de container is veel hygiënischer. Als compensatie stellen zij voor dat mensen hen wat vaker een lekkere bak met voer geven.

Smoos is nogal ijdel. Zij doet dan aan Sonjabakkeren voor katten: zo slank als je dochter en dan mee in de nieuwe kittenopvang. Zij gaat zelfs zover om haar staart met siliconen te bewerken zodat deze een beetje dikker wordt. Koos zit er wat afwezig bij. Als Smoos voorstelt meteen liposuctie toe te passen om zijn buikjesvet weg te slurpen kijkt hij beduusd naar zijn rondingen. De meer serieuze informatie sluit goed aan bij deze goed getekende strips.


‘Katten van de straat’ is voor een gering bedrag te koop bij ‘Stichting Zwerfkatten Rijnmond’. Donateur worden kan natuurlijk ook. En als u morgen (25 oktober) niets te doen heeft, kunt u naar de jaarlijkse open dag van Zwerfkatten Rijnmond in Ommoord. Zie de website voor alle informatie: http://www.zwerfkattenrijnmond.dierenbescherming.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten