Ik luister geregeld naar de podcast van Aaf en Lies. Zij praten over hun dagelijkse beslommeringen en kunnen hier heerlijk over doorzeuren. De combinatie Aaf en Marc-Marie vond ik ook geslaagd, maar Marc-Marie met Isa werkt niet. Moeilijk te zeggen waar het precies in zit. Chemie noemen ze dat, geloof ik. In deze recente bundel stukjes herken je veel van wat Aaf Brandt Corstius in de podcast bespreekt, in ieder geval is de lichte toon hetzelfde. In Gun iedere kabouter zijn eigen muts bespreekt zij wijze lessen voor het dagelijkse leven.
De lessen bestaan uit uitspraken die Aaf heeft opgevangen op straat, gelezen in interviews of die vrienden tegen haar hebben geuit. Zij maakt geen verschil tussen de lessen van een filosoof of een andere intellectueel en wat zij hoort voorbijkomen op de sportschool. Sommige adviezen zijn serieus, bijvoorbeeld om in plaats van te vragen hoe het met iemand gaat die veel verdriet heeft te vragen: “Hoe gaat het vandaag met je?” Ik denk inderdaad dat mensen daar meer aan hebben. Maar meestal gaat het om adviezen die je in je werk kunt gebruiken en die dicht staan bij wat Aaf zelf doet voor werk en hoe haar leven eruitziet, zoals “Gewoon beginnen”. Als je een plan hebt, iets wil ondernemen kun je eerst eindeloos adviezen inwinnen of projectplannen gaan uitschrijven, maar beginnen werkt beter. Hetzelfde geldt voor het schrijven van een stuk of een heel boek: beginnen en maar zien waar je terecht komt. Je kunt altijd achteraf dingen aanpassen of er gewoon mee stoppen als het niks wordt. In het verlengde hiervan ligt de les “Op inspiratie wachten is voor amateurs”. Tekenaar Christoph Niemann gaf dit advies. Hij voegt er nog aan toe: “De rest van ons staat ’s morgens gewoon op en gaat aan het werk.”
De meeste lessen verluchtigt Aaf met anekdotes uit haar eigen leven. Regelmatig moest ik erom glimlachen, vooral omdat ik haar stem erbij dacht. Maar er staan ook nogal wat zaken in die wel erg voor de hand liggen, zoals “Het leven zien als iets zinloos”, “Jezelf belonen met kleren” of de tegeltjeswijsheid: “Beter druk zijn dan je druk maken.” Grappig vond ik wel weer de tegenstelling dat je een slordige perfectionist mag zijn en het advies een hobby te kiezen waar je middelmatig goed in bent. Het gevaar is anders dat je van je hobby je werk wilt maken, wat later weer een kansloze onderneming blijkt te zijn. Veel adviezen herken ik omdat zij van toepassing zijn op mensen die werken als zelfstandige in de culturele sector in een grote stad. Gun iedere kabouter zijn eigen muts las ik met plezier in een dag uit, maar ik had het denk ik leuker gevonden als zij samen met Lies deze lessen had besproken in een podcast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten