zaterdag 9 december 2017

Thomas Heerma van Voss – Onzichtbare boeken

Op de eerste pagina van dit mooi uitgegeven boekje vertelt Thomas Heerma van Voss dat hij er heel soms nog naar gevraagd wordt: “maar werkte jij nou voor een uitgeverij?” Dat deed hij inderdaad.


Babel & Voss heette die uitgeverij. Opgericht door Reinjan Mulder, Daniël van der Meer en Daan, de broer van Thomas. Zijn broer stopte er al snel mee. Thomas werd gevraagd zijn werk over te nemen. ‘Onzichtbare boeken’ kwam uit bij het eerste lustrum in 2014. In die tijd bestond de uitgeverij al niet meer. Er werden althans geen boeken meer uitgegeven. Maar een uitgeverij opheffen dat doe je niet. Vandaar dat dit boekje kon verschijnen met op de voorkant de naam ‘Babel en Voss uitgevers’.

Heerma van Voss blikt nostalgisch en met de nodige humor terug op hun uitgeverij. Reinjan Mulder had een leidende rol. Hij huurde een ruimte, ergens op de Wallen. Zij kregen manuscripten opgestuurd en vergaderden iedere twee weken. Reinjan Mulder bleef tot het eind optimistisch gestemd.

Het uitgeven ging wonderlijk goed. Aan hun eerste uitgave werkten bekende schrijvers mee. Er verschenen positieve recensies en zij lieten zelfs werk vertalen van een talentvolle Duitse auteur. Alleen, er werden amper boeken verkocht. De dozen lagen opgestapeld op kantoor. Thomas las braaf alle goedbedoelde manuscripten. Vaak wist hij na de eerste pagina al waar hij aan toe was.

“Soms bekroop me, zittend in ons pand op de Wallen, het idee dat ik in een roman van Elsschot beland was. Dan richtte Reinjan zich uit het niets tot mij en vroeg: Heb je nog een nieuwtje, een scoop, een groot talent, iets waarmee we gaan scoren?’”

De jonge Vlaming Gert Boel kreeg een voorschot om een meesterwerk te schrijven. Het kwam er niet van. Reinjan liet kaartjes drukken, meteen duizend stuks, om uit te delen. Er verschenen advertenties. Dit alles leidde helaas niet tot grote stapels boeken van ‘Babel & Voss uitgevers’ in de boekenwinkels. Het einde van hun onderneming was onafwendbaar.


Thomas schreef voor het tijdschrift ‘Ons Erfdeel’ een stuk over zijn belevenissen bij de opkomst en ondergang van deze uitgeverij. Reinjan reageerde enthousiast. “Nu is Babel & Voss niet helemaal voor niets geweest. Het is vastgelegd. Het heeft geschiedenis geschreven. PS Goeie voorpublicatie ook, jawel ik ben een optimist, voor de roman van Gert Boel.” Meteen stelde hij voor het stuk in boekvorm uit te geven. Aldus geschiedde. Het resultaat is fraai. Ik kreeg, ondanks alle tegenslagen die voorbij komen, meteen zin zelf ook een uitgeverij op te richten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten