dinsdag 24 juni 2014

The superhuman crew


Vorige week was ik in Oostende en bezocht natuurlijk het Ensorhuis. James Ensor heeft hier vanaf 1917 tot aan zijn dood in 1949 gewoond. Voorheen was het een souvenirwinkel, waar vooral schelpen werden verkocht. Ensor liet dit intact en ook nu liggen er nog schelpen in de etalage.

De meubels in het Ensorhuis zijn authentiek, de vele schilderijen zijn reproducties. Dat maakt het niet minder leuk om in het huis rond te lopen. En de entree bedraagt slechts één euro. Natuurlijk kochten wij wat souvenirs, waaronder dit fraaie boek.

De tekst van Dylans desolation row is gekoppeld aan het meest beroemde werk van Ensor, de intocht van Christus te Brussel. Het schilderij hangt in het Getty Museum in Los Angeles. Dit boek is in 1999 door dit museum uitgegeven.

Op Wikipedia wordt gesuggereerd dat Dylans inspiratie voor Desolation row komt van het schilderij. Dat lijkt me wat te ver gaan. Dylan is vaak gevraagd waar het nummer over gaat, hoe hij ertoe kwam het te schrijven en waar Desolation row ligt. Dylan gaf hierop verschillende uiteenlopende antwoorden.

De eerste regels gaan duidelijk over een opknoping en verwijzen volgens deskundigen naar een lynchpartij uit 1920. Drie afro-Amerikanen, die werkten bij het circus, werden beschuldigd van de verkrachting van een blanke vrouw. Zonder proces werden zij opgehangen. Van de gebeurtenis werden ansichtkaarten gedrukt en verkocht. De vader van Bob Dylan was in 1920 zes jaar oud en woonde vlakbij de plek waar de ophanging plaatsvond.

Voor Dylanliefhebbers is dit boek een musthave. Er zit uiteraard een cd bij met het nummer: 11 minuten een 22 seconden. De tekst bestaat uit 10 coupletten van 12 regels. Hierbij het eerste couplet.

They're selling postcards of the hanging
They're painting the passports brown
The beauty parlor is filled with sailors
The circus is in town

Here comes the blind commissioner
They've got him in a trance
One hand is tied to the tight-rope walker
The other is in his pants

And the riot squad they're restless
They need somewhere to go
As lady and I look out tonight
From desolation row

Geen opmerkingen: