dinsdag 24 juni 2014

Armando te gast bij Permeke


In West-Vlaanderen bezochten we naast het Ensorhuis ook het woonhuis en atelier van Constant Permeke (1886-1952) in het dorpje Jabbeke. Dit door planten overwoekerde huis is meer dan een woonhuis. Het is een prachtig museum, dat vol hangt met werk van Permeke.


Het huis, De vier winden, bouwde hij zelf in 1929. Later is er door hem een enorme werkruimte, waar hij zijn beelden maakte, tegenaan gebouwd. Deze is evenzo als museum ingericht. Om het huis heen ligt een flinke tuin met beelden van Permeke. Sowieso zijn bijna alle beelden die hij maakte te zien in en om het museum.

Het atelier op de eerste verdieping is nog geheel intact. Er hangen een grootste schilderijen en tekeningen (houtskool op papier). Kenmerkend zijn hoekige boerengestalten, vrouwelijke naakten of combinaties van de twee.

Een van zijn meest bekende werken, De Sjees, is te zien in de aanbouw. Daar hangen ook foto’s waarop Permeke te zien is met zijn gezin en zijn vrienden.

Het Pemekemuseum houdt regelmatig tentoonstellingen waarbij andere kunstenaars worden uitgenodigd hun werk te tonen. Armando viel deze eer te beurt in 2004.Op de grote foto’s in dit boek is te zien hoe de beelden van Armando prachtig samengaan met het werk van Permeke.

Armando was al jong een bewonderaar van hem. “Permeke heb ik vanaf mijn jeugdjaren om zijn moed en zijn kracht bewonderd. Van velen kan ik begrijpen dat ze over de grenzen niet bekend zijn. Maar van Permeke is het onbegrijpelijk dat hij niet nader bekend is.”

Bij een tentoonstelling hoort een gids, en bij een gids hoort een voorwoord. Willy van der Bussche schrijft in deze gids het voorwoord. Hij zoekt driftig naar overeenkomsten tussen de twee kunstenaars en vervalt als wel vaker bij dergelijke voorwoorden in oeverloos gezwam: ”Beide kunstenaars zijn op hun manier op zoek naar het essentiële, via een uitzuivering van de vorm en via een directe respons op creatieve impulsen.”  Dit nietszeggende proza gaat vier lange pagina’s door. Ik kan mij niet voorstellen dat Armando zich kon vinden in deze tekst. Maar ruimhartig als hij is zal hij de auteur zijn geouwehoer gegund hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten