woensdag 11 juni 2014

Maarten ’t Hart – Kramsvogels


Na het lezen van ‘Een vlucht regenwulpen’ inspecteerde ik mijn plank met boeken van Maarten ’t Hart en zag dat er nog wat ontbreekt. Er zijn heel wat gelegenheidsboekjes met werk van hem uitgebracht. Ik heb er meteen een paar tweedehands besteld. ‘Kramsvogels’ is zo’n boekje, uitgegeven door boekhandel de Kler ter gelegenheid van een verhuizing in het jaar 2000. De oplage is 1000 exemplaren.

‘Kramsvogels’ gaat over een schrijver met hartritestoornissen, die verdacht veel weg heeft van Maarten ’t Hart zelf. Hij schiet elke nacht wakker, vaak uit een droom over kramsvogels. Zijn hart bonst dan hevig.

In het eerste deel van het verhaal bezoekt hij na maandenlang uitstel de specialist. Er wordt niets gevonden en hij wordt doorverwezen naar een psychotherapeute. Onderweg fietst hij vijfmaal door rood en wordt aangehouden door de politie. Het citeren van Marcus 2 vers 27 - ‘De sabbat is gemaakt om den mens, en niet den mens om de sabbat’ – heeft weinig effect. De jongeman snapt niet waar hij het over heeft.

Het bezoek aan de therapeute voldoet niet aan de verwachtingen van de patiënt. Zij is niet mooi, maar vooral groot en gehuld in spijkerstof. De rok kruipt telkens ophoog. De enorme knieschijven die zichtbaar worden jagen hem de stuipen op het lijf.

Dit bezoek is de beste scene uit het boekje. In het tweede deel  bezoekt de hartritmestoornispatiënt het ziekenhuis om een schok toegediend te krijgen. Het is wat flauw proza, voornamelijk dialoog met een medepatiënt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten