zondag 13 juli 2014

Arnon Grunberg - De man zonder ziekte


De jonge, half-Indische architect uit Zurich Samarendra Ambani doet mee aan een wedstrijd voor het ontwerpen van een Operagebouw in Bagdad. Opdrachtgever is Hamid Shakir Mahmoud. Zijn vriendin Nina maakt zich zorgen. Er wordt hem verzekerd dat zijn veiligheid gegarandeerd is. 

Als hij aankomt in Irak wordt hij opgewacht door zijn bewakers; hij wordt naar een huis geleid. Sam krijgt zijn opdrachtgever niet te zien. Deze blijkt vermoord te zijn. 
Sam komt in een hel terecht, wordt gevangen genomen en mishandeld. Zij zien hem aan voor een spion.
Sam wordt vrij snel bevrijd, maar als hij weer terug is in Zurich, bij zijn vriendin Nina, is hij veranderd. Hij heeft een vaag verlangen naar Irak. De gebeurtenissen laten hem niet los. Hij ziet een van de mannen uit Irak in Zurich lopen. En hij wordt benaderd door iemand die weet dat hij in Irak is geweest.
Enkele maanden later, het gaat goed met het architectenbureau, krijgt hij een nieuwe opdracht: een bibliotheek bouwen in Dubai. De opdracht is deels geheim.
Dubai is een veilig land, maar de Iraakse geschiedenis lijkt zich te herhalen als hij wordt gearresteerd na een incident. Sam probeert zich te verdedigen Hij is onschuldig, vertelt slechts de waarheid. Maar alles wat hij zegt wordt door de autoriteiten verdraaid. Sam begrijpt het: „De waarheid kan verkeerd worden uitgelegd.”
`De man zonder ziekte’ is een aardig boek. Het wordt mooi voorgelezen door Jan Donkers. Er zit spanning in het boek, maar nergens werd ik echt meegesleept door het verhaal. Sam is nogal wereldvreemd en handelt vaak onbegrijpelijk. Zijn vele, herhaalde verdedigingen worden op den duur irritant. Natuurlijk loopt het slecht af met Samarendra Ambani.

Geen opmerkingen: