zaterdag 25 juni 2016

Erik Vlaminck - Winnen

‘Winnen’ is een novelle uit 2010, een uitgave uit de reeks wablieft (klare taal, goed verhaal). Het zijn “vlotte boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers.”  Misschien is dat de reden dat ik deze novelle wat tegen vind vallen.
‘Winnen’ is een typisch Vlaminck-verhaal. Johans vader is een mislukt wielrenner. Hij keert na jaren afwezigheid terug in Johans leven. Johan is boekhouder. Hij is getrouwd met Lena en het stel heeft een kind. De vader is een lompe alcoholicus. Hij heeft een dikke auto en verdient zijn geld met vage handel.

Vader vindt dat Johan suf werk doet en dat hij meer kan verdienen op de manier waarop hij zaken doet. Zowel Johan als Lena  zien de vader liever gaan dan komen. Hij staat altijd onverwacht voor de deur, neemt de hele ruimte in met zijn praatjes en sigarenrook. Hij geeft zijn kleinkind aandacht op een manier die de ouders niet prettig vinden.

Dan staat de politie voor de deur. Johan wordt meegenomen. De arrestatie heeft alles met zijn vader te maken. Is het een misverstand? De ontknoping volgt in het laatste hoofdstuk.

Het verhaal van ‘Winnen’, de sociale kloof tussen vader en zoon en het daarmee samenhangende onbegrip, heeft Vlaminck vaker vertelt, en beter. Het ontbreekt echter niet aan mooie zinnen in deze novelle.

“Ik heb toen ik jong was voor de verkeerde gekozen, zei hij. En dat het makkelijker was om de Lotto goed in te vullen dan om de juiste vrouw te kiezen. En dat een man vooral niet mag kiezen voor de vrouw met het de breedste bed. Vervolgens dronk hij in twee teugen zijn blikje leeg.”


“Hij zat in de zetel in de salon. De kleine Tom zat op zijn schoot. Hij had de jongen, die die dag twee jaar werd, een zakmes gegeven. Topkwaliteit uit Zwitserland, dat mes! Maar misschien moeten uw ouders het nog wat opzij leggen want het is zo scherp dat ge er een konijn het vel mee kunt afstropen.”

Geen opmerkingen: