vrijdag 19 december 2014

Daniel Dee – De zondige daadStadsdichter Daniël Dee schrijft ook proza. Vorig jaar verscheen deze novelle. Het verhaal begint op dag 100. De ik-persoon staat op het punt te trouwen. “Mijn leven is compleet mislukt, maar daar zal zo door het jawoord verandering in komen. Al heeft het niets met liefde te maken.”


Vanaf dag 1 zit de hoofdpersoon in de kroeg of gaat langs bij zijn vriend Simon, waar ook altijd drank te vinden is. Zijn leven bestaat verder uit telefoontjes van vriendinnen die met hem willen afspreken. Zij zoeken liefde, hij wil uitsluitend de zondige daad  verrichten.

Hanna, Nick, Jasmijn, enzovoorts komen dag in dag uit voorbij. Het verhaal krijgt een wending als hij bij zijn ouders logeert en een ontdekking doet. Zijn leven verandert op slag, hij heeft een doel en moet op zoek naar een huwelijkskandidate.

Maar eerst gaat hij door ‘een eindeloze steppe van lekkere trek’ voordat dag 69 aanbreekt en hij Catalina terugziet, de gedroomde huwelijkskandidate.

Ik wil niks verklappen, maar de ontknoping die volgt zie je van verre aankomen. De drankzuchtige vrouwenverslinder wordt natuurlijk niet gered, zijn leven is zo mogelijk nog waardelozer dan op dag 1.

‘De zondige daad’ heeft volop vaart. De dialogen zijn snel en de radeloosheid van de hoofdpersoon wordt mooi uitgebeeld. Het contrast met zijn ingeslapen ouders is goed neergezet. Alleen hoop ik voor Daniël Dee dat het verhaal niet al te autobiografisch is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten