woensdag 20 augustus 2014

Faber & Heere Heeresma – Jeugdzonden en ander oud zeerHet werk van Heeresma wordt nauwelijks meer gelezen of verzameld. Het voordeel hiervan is dat  bijzondere uitgaven ruim voorradig zijn op de tweedehands boekenmarkt. Jeugdzonden en ander oud zeer uit 1975 had een oplage van 250 exemplaren, maar op internet wordt het boek volop aangeboden.


Het is een fraaie uitgave van de Bijenkorf, uit de tijd dat deze winkel veel literaire activiteiten organiseerde. De stukken zijn van lang geleden, inderdaad jeugdzonden. Faber vertelt een tweetal zeebelevenissen. In Langszee beschrijft hij de oneindige leegheid van een stinkend strand aan de Middellandse zee. Tot zijn ontzetting treedt de zee terug. Het water verdwijnt,  alsof een badkuip van onvoorstelbare afmeting leegloopt.

In de paar korte verhalen van Heere Heeresma uit de jaren 50 herken je meteen de latere schrijver. Het zijn verhalen over gewone mensen die iets merkwaardigs meemaken. De humor ontbreekt niet.

Het laatste verhaal is uit 1974 en heet Rotterdam, jij bent mijn glorie! Hij beschrijft de stad met zijn vele nuances van grijs, de sfeer van aluminium, de uitlaatgassen en al die chemische prikkelodeuren, waardoor de ogen zich met tranen vullen. Heere Heeresma vindt het allemaal prachtig.

Literair valt er volgens hem niet veel te beleven In Rotterdam: Nee, wat de schone letteren betreft heeft de stad ook mij niets wezenlijks te zeggen of het moet die man zijn die op een regenachtige nacht waarin de wind jammerde in de portieken, op de hoek van de Schoonoord- en Benthuizerstraat, zijn broek losmaakte en deze, wankelend en in het zweet zijns aanschijns, steeds opnieuw over zijn schoenen heen trachtte uit te trekken. Maar ja, hoevelen doen hem dit na?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten