donderdag 16 mei 2019

Elske van Lonkhuyzen – Met de beste bedoelingen

Wintertuin, onderdeel van de Nieuwe Oost, geeft jonge schrijvers een podium. Het productiehuis uit Nijmegen doet veel. Zij organiseren festivals, geven workshops, bieden begeleidingstrajecten, enzovoorts. In hun stal bevinden zich ook theatermakers, muzikanten, spoken word-artiesten en meer. De meest beroemde schrijver die Wintertuin heeft voortgebracht is zonder twijfel Gerjon Gijsbers. In de Rotterdamse wijk Blijdorp althans; daar kan hij nauwelijks over straat, zonder aan zijn jasje getrokken te worden met de vraag: ‘Wanneer verschijnt je volgende boek?’

Wintertuin geeft ook boeken uit. ‘Met de beste bedoelingen’ is het debuut van Elske van Lonkhuyzen uit 2014. De bescheiden bundel verhalen, een zogenaamd chapbook, heeft een fantastische voorkant. De foto combineert uitstekend met de titel. Dit alleen al is een reden om het boek aan te schaffen, mits nog verkrijgbaar.

De vijf verhalen zijn tragikomisch. De hoofdpersonen zijn eenzaam. Een oude man lijdt aan geheugenverlies. Hij is dingen kwijt en belt met het Loket Gevonden Voorwerpen. Wanneer de telefoniste opneemt weet hij niet meer wat hij kwijt is, dus nemen ze alle rubrieken door. Een andere man kan niet meer praten en zoekt hulp bij een logopedist, die hem helpt door samen te zingen. Wrang is het verhaal van de eenzame bazin van een bedrijf. Zij is jarig, maar krijgt van niemand aandacht. Dus neemt zij het initiatief. Zij is niet voor niets de baas hier. 

Het mooiste verhaal heet ‘Masterchef’. Een kandidate zit klaar voor een televisieshow en wordt onder handen genomen door een visagiste. Zij wenst speciale aandacht voor haar voeten. Deze komen namelijk goed in beeld. Haar moeder kijkt vanavond. De visagiste laat weten dat zij daar niet aan begint. Je vermoedt al dat het verhaal een vreemde wending zal nemen. De masterchef vangt aan met het Kerstdiner. De uitzending is live. Hij pakt na wat voorbereidingen de cirkelzaag en begint aan de bereiding van het bijzondere hoofdgerecht. Het publiek kijkt geamuseerd toe.

Elske van Lonkhuyzen schrijft mooi en lichtvoetig. Zij plaatst haar personages bij voorkeur in vreemde of ongemakkelijke situaties. Meer werk van haar is te vinden op haar website wodkanademosterd.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten