zondag 1 maart 2015

Julian Tuwim – Meneer Minuscuul en de walvisJulian Tuwin was een bekende dichter, theatermaker en columnist in Polen. Hij leefde van 1894 tot 1953 en was vooral beroemd als satiricus, met oog voor het  absurde in de wereld om hem heen. Hij schreef ook kindergedichten en liedjes.


Meneer Minuscuul is zo’n kindergedicht. Het is in de jaren 50 van de vorige eeuw van illustraties voorzien door Bohdan Butenko (1931), een bekende en veelgeprezen tekenaar.

Het boek is in Polen een klassieker. Het is nu fraai uitgegeven in een Nederlandse editie. De tekeningen zijn alles behalve ouderwets, de tekst is vertaald door Jo Govaerts.

Meneer Minuscuul is een heel klein mannetje. Hij wil dolgraag een walvis zien. In een notendop vaart hij over zee op zoek naar de walvis. Hij legt aan op een eiland. Wanneer hij een haring de grond in slaat begint het eiland te niezen…

Het verhaal is grappig en sluit goed aan bij de tekeningen. Jammer is dat de vertaler vasthoudt aan het rijm, waardoor de tekst hier en daar wat krom is.

Het is leuk dat deze kinderklassieker nu ook beschikbaar is in het Nederlands. In Vlaanderen krijgt het veel aandacht, in Nederland nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten