zondag 24 november 2013

C.B. Vaandrager – Martin, waarom hebbe de giraffe…


Ik ken het werk van Vaandrager en als verzamelaar wil je de afzonderlijke uitgaven bezitten. ‘Martin, waarom hebbe de giraffe…’ is de wonderlijke titel van een dichtbundel uit 1973. Het werk werd uitgebracht in de Sonde-reeks van de Rotterdamse Kunststichting. In dezelfde serie debuteerde Rien Vroegindeweij en publiceerden vele andere Rotterdamse schrijvers als Deelder, Bob den Uyl, Leyn Leijnse en Arie Gelderblom.


De bundel ‘De avonturen van Cornelis Bastiaan Vaandrager’ met het fantastische ‘Leve Joop Massaker’ steekt voor mij ver uit boven de rest van zijn werk. Zijn poëzie is vaak verrassend, absurd of bijzonder, maar zelden ontroerend. Als persoon was Vaandrager natuurlijk een fenomeen.

De titel van deze bundel verwijst naar Martin Mooij en de speelgoedgiraf van dochter Isis Vaandrager. De gedichten zijn beschrijvingen van voorwerpen, geïnspireerd en gekopieerde uit een onderzoeksrapport uit 1938 naar de woordenschat van kinderen. De tekst is vaak fonetisch. Het effect is soms grappig, maar na 49 pagina’s wordt het een beetje flauw, een voorbeeld:

16 Kurketrekker

Merkwaardig: ook aan pomp
ding gedacht, waarmee je kurke
uit moe draaie, pomp, fietspomp.
Draaier, handvat, opener, opemaker,
stoppetrekker.
In war met ander gereedschap:
Sleuteltje om busje ope te make.
Kurkedraaier.
Voor kurke ui te make.
Ding om kurk ui te trekke.
Trekding.
Kurkafhaler.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten