zaterdag 31 augustus 2019

Bohumil Hrabal – Drie rabiate legendesDe reeks Moldaviet, uitgegeven door Voetnoot, bestaat uit twintig kleine boekjes met een keuze uit de Tsjechische literatuur. Ik heb er een aantal gelezen. Uiteraard mag Hrabal, een van de grootse Tsjechisch schrijvers, niet ontbreken in de reeks. Veel van zijn werk is al vertaald in het Nederlands. Vertaler Kees Mercks licht de keuze van deze drie verhalen in zijn nawoord toe. Hij beoogt “de lezer een iets andere, rauwere Hrabal voor te stellen.”

Twee verhalen stammen uit de begintijd van zijn schrijverschap.  Het merkwaardige van het eerste verhaal De fameuze Wantoch legende is dat de titel nergens op slaat. Het verhaal draait om een groep dronken mannen die ‘s nachts de begraafplaats bezoeken. De eerste zin luidt: “Ga nog niet slapen. Dat heb geen zin. Ga alsjeblieft naar ’n grafakker en schud daar zomaar voor de gein ’n paar van die lijken wakker.” En zo gebeurt het ook. Wanneer de politie arriveert zit een van de mannen me zijn hand vast in de ribbenkast van een lijk. Zij weten te ontkomen met een zak botten, die zij later op de bar van het café Old Tom GIn neerleggen. De barvrouw denkt dat het kliekjes zijn. Dit alles vertelt Hrabal in een springerige stijl. Waarschijnlijk heeft hij het verhaal opgeschreven na het nuttigen van de nodige alcohol.

Het tweede verhaal heet Het doopfeest. Een dominee is op weg om bij mensen thuis een kind te dopen. Onderweg rijdt hij een ree aan. Het beest leeft nog. De dominee wurgt het tegenspartelde dier. De scene is nogal gewelddadig. Uit de beschrijving blijkt dat de dominee bekend is met het doden van dieren. Hij arriveert op het doopfeest. De vader maakt hem duidelijk dat hij er niet uit ziet. De dominee zit onder het bloed en de modder. Later volgt er een meningsverschil over de tafel waarop de doop moet plaatsvinden.

Het derde verhaal is zeer kort. Hrabal schreef het vlak voor zijn dood. Het is een soort excuusbrief over zijn taalgebruik in een ander verhaal, dat handelt over het schoonschrobben van geslachtsorganen. De drie legendes zijn raar en typisch Hrabaliaans. Goed dat zij in de Moldaviet-reeks beschikbaar zijn in het Nederlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten