woensdag 26 november 2014

Jules Deelder – Dag en NachtDeelder wordt maar eenmaal 70. Afgelopen maandag was het zover. Speciaal voor dit feest verschijnt deze verzamelbundel met zijn beste gedichten. Lezers konden hun voorkeuren aangeven. Ahmed Aboutaleb maakte de uiteindelijke keuze en schreef de inleiding. Dagburgemeester en nachtburgemeester in één boek verenigd.

Aboutaleb was als kind al een groot liefhebber van poëzie. Hij citeert een gedicht van Syrische dichter Adonis en geeft aan dat dit lijkt op de poëzie van zijn jeugd. Het werk van Deelder is anders, maar hij waardeert het evenzeer. Terecht merkt hij op dat Deelder bijna geen metaforen gebruikt.

Verder citeert hij lezers die een favoriet gedicht van Deelder kozen. Opvallend vaak gaven mensen aan dat zij zijn werk kennen van de straat. Achter CS staat Rotown Magic op een schutting. Station Coolhaven wordt gesierd met een gedicht van hem.

Maar het meest gewaardeerd  werd Ari. Het is vereeuwigd in de fietstunnel van de Benelux en beslaat de hele buis. Daarmee is het het langste gedicht ter wereld!

De dikke feestbundel (bijna 200 pagina’s) is ingedeeld in vijf thema’s: Rotterdam, Jazz, Geschiedenis en verhalen, wereldbeeld en zelfportret. Wat kun je nog meer doen om ‘Dag en Nacht’ aan te prijzen dan hem te citeren met een treffend gedicht.

Lotgenoten

Ons gaan is een komen
Ons komen een gaan

De zin van het leven
is dat we vergaan

De wereld van iedereen
Niemand de baas

Het heden is eeuwig
Alles is waar

God of Jehova
Allah Jahweh

De één is de ander
De ander de één

Ontsteekt uw geweten
Kijkt om u heen

Het lot dat we delen
laat niemand alleen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten