Het eerste wat ik van Bervoets las was haar Boekenweekgeschenk uit 2021. Ik nam mij toen voor meer van haar te gaan lezen, daar is het nu pas van gekomen. In Wat wij zagen werkte de hoofdpersoon bij een bedrijf waar zij filmpjes op een online platform moest beoordelen of zij niet te aanstootgevend zijn. Haar nieuwe roman Geld verdienen speelt ook in een wereld die de meeste mensen niet goed kennen, die van het online beleggen en finfluencers. Ook in dit verhaal worden de hoofdpersonen ergens in meegesleurd waardoor hun levens ernstig worden verstoord. Het mooie van Bervoets’ manier van schrijven is dat je er als lezer net zo sterk in wordt meegenomen.
Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit Ellie. Zij is een wat mislukte webdesigner die na haar ontslag niet meer aan de bak komt. Om geld te verdienen legt zij zich toe op online beleggen via de app Matador; ze is hier inmiddels goed in geworden. Ellie zit voornamelijk in huis, waar zij een noodvoorraad eten en andere overlevingsmiddelen heeft aangelegd. Haar leven verandert wanneer jeugdvriendin Freya contact met haar zoekt en haar om hulp vraagt. In een soort voorwoord richt Ellie zich tot een groep mensen die door haar zijn gaan beleggen en waarmee het verkeerd is gegaan; ze zegt dat ze hun boosheid begrijpt en dat zij het aan hen uit wil leggen wat er is gebeurd. Dan beschrijft Ellie in het eerste hoofdstuk hoe zij Freya heeft ontmoet, maar zegt erbij dat sommigen niet geloven dat zij haar al langer kende. Als bewijs laat zij een foto zien waar zij als tieners samen op staan.
Ellie is vaak onzeker over zichzelf. Tot aan het einde van de roman kan zij niet echt begrijpen waarom Freya haar ooit als vriendin uitkoos en haar zo uit haar isolement haalde. Nu vraagt zij haar om hulp en al hadden zij elkaar uit het oog verloren, misschien was Freya wel haar enige echte vriendin ooit. Na er wat omheen gepraat te hebben, vertelt Ellie dat zij online belegt en een investering heeft gedaan in een Australisch bedrijf waar zij veel van verwacht. Haar jeugdvriendin is meteen enthousiast. Zij verkeert na een scheiding in geldnood en probeert al een tijdje als influencer wat bij te verdienen. Zonder al te veel kennis gaat Freye met het beleggen aan de haal en zij investeert in hetzelfde bedrijf. Zij informeert direct haar volgers die enthousiast meedoen. Je voelt aan alles dat deze hype - iedere ochtend is het aandeel weer wat procenten gestegen - een keer zal stoppen en dat het mis moet gaan. De voornamelijk vrouwelijke volgers hebben allemaal hun redenen om te investeren, de meesten hebben geldproblemen en sommigen sluiten leningen af om te beleggen.
Het mooie is dat Bervoets het verhaal niet laat ontsporen in steeds meer gespeculeer op de aandelenmarkt, maar dat de ellende zich juist uit in de persoonlijke levens van de betrokkenen. De een krijgt huiduitslag, de ander kan niet meer slapen of heeft hoofdpijn, en de klachten lijken toe te nemen wanneer het aandeel in waarde stijgt. Ellie gaat steeds meer voorraden inslaan, koopt extra gasmaskers en andere overlevingsmiddelen. Naast deze verhaallijn van toenemende spanning en gezondheidsklachten speelt Bervoets met de relatie tussen Ellie en Freye. De jeugdscènes zijn ontroerend en hun vriendschap is hechter dan ik eerst dacht. Nadat het steeds verder misgaat, verwacht je dat dit invloed heeft op hun relatie. Dat heeft het ook, maar Bervoets kiest niet voor voorspelbare ontwikkelingen. Deze lijn maakt de roman helemaal af. Verder vind ik haar stijl erg aantrekkelijk, ze wisselt hele gevoelige passages af met spannende scènes met soms bizarre elementen. Het zou heel makkelijk zijn om mensen die zonder kennis van zaken beleggen in een roman belachelijk te maken, dat doet zij gelukkig niet. Leuk is tot slot dat zij soms heel sec iets aankondigt, zo begint zij een hoofdstuk met: ‘Dit is wat Freya die nacht had gedroomd.’ Ik hou daar erg van. Weer neem ik mij voor meer van Bervoets te gaan lezen.
Dan staat er nog een hele rij goede boeken op je te wachten! Ik vond ‘Alles wat er was’ en ‘Welkom in het rijk der zieken’ haar beste. Het knappe is dat ze elke keer met iets verrassends komt en toch met een herkenbare stijl.
BeantwoordenVerwijderen